onsdag 22. oktober 2014

Du och jag, Alfred. Och världen samt.

Dagens Næringsliv slapp en mediebombe den 19. oktober. "Dette vet mediekjempen om oss". Først forteller Bjørn Eckblad hva han vet at Schibsted vet om ham. Så skriver Anders W. Hagen litt om hvorfor Schibsted gjør det.

Skrekk og gru. Store, fæle Schibsted. Så ille var det at de måtte ut med en pressemelding og forklare hvorfor de overvåker som de gjør.

Det er ikke bare når du er innlogget i tjenester som SPiD at du overvåkes, som Trond Wingård påpeker i NRK Ytring. De fleste moderne nettsted inneholder opptil flere agenter som overvåker deg.

Dertil også DN.

Dette bør ikke være noen nyhet. Sporing skjedde også på Geocities med glorete trafikktellere av ymse slag. Ikke på nær så omfattende som i dag, men dog - du ble telt du også. Og da var det kult.

Dette er den åpenbare overvåkingen. Så har vi alle dem som skjer bak teppet. Alle klienter (eksempelvis en nettleser eller en app) som snakker med en server eller en tjeneste (eksempelvis Facebook, Dagens Næringsliv eller Altinn) sender informasjon om seg selv til serveren. Denne kan loggføres uten at noen andre enn dem som drifter serveren vet at den gjør det.

I tillegg er ikke veien fra klient til tjeneste en strak kommunikasjonslinje. Her løper kommunikasjonen i sikk-sakk, og er innom flere nettverksnoder før den når mottakeren. Sitter du med en Windows PC, kan du åpne kommandolinjen og skrive tracert www.facebook.com for å se hvilke noder du er innom før du omsider får kommunisert med Facebook. Tilsvarende på Mac er traceroute www.facebook.com fra terminal. Blir det for teknisk avansert, kan du prøve en online sporing fra tracert.org. Merk: Da får du ikke se bevegelsene fra deg til bestemmelsesstedet, men fra serveren til tracert.org.

Nå når du vet at kommunikasjonen din er innom flere nettverksnoder på tur til bestemmelsesstedet, kan du spørre deg følgende spørsmål: Hva vet nettverksnodene om meg?

Her vil en datakyndig si at det ikke er så mye av selve kommunikasjonen som plukkes opp. Kommunikasjonen brytes nemlig opp i veldig, veldig små biter før den sendes ut, og det er slettes ikke sikkert alle bitene reiser samme vei, selv om målet er det samme.

Om det var så vel, ville vi ikke hatt teknologi som tar de små kommunikasjonspakkene nærmere i øyensyn. Det burde ikke være nødvendig å nevne mer enn CIA, NSA og Edward Snowden.

Og hopper vi ut av Internett et lite øyeblikk, og ser på kommunikasjonslinjene i seg selv, skal det ikke mye til for teleselskapene å finne ut hvor vi er til enhver tid. Mobiltelefonen er jo alltid med.

Jeg må si at det er litt underfundig at så mange var for Datalagringsdirektivet, og at så mange hever øyenbrynene over at et medieselskap lagrer informasjon om brukervanene.

Og til alle som har lyst til å forsvinne helt fra overvåkingssamfunnet, må jeg bare få ønske lykke til. Det vil nok være like iøyenfallende å plutselig forsvinne helt fra alle systemer som aktiviteten du logges med i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar