lørdag 23. februar 2013

En app stjal jobben din

Jeg tenkte jeg skulle kalle blogginnlegget "There's an app for that", men så fant jeg ut at Apple har trademark på utsagnet. Dermed ble det ikke noe av det.

Apple kan tilsynelatende ta æren for at verden har utviklet seg til en æra av smarte telefoner med små, hendige app'er. Hvorvidt æren bør tilfalle dem eller ei er ikke poenget. At verden har utviklet seg, og i større grad omfavnet teknologien, derimot...

Mitt første møte med mobiltelefonen var på 80-tallet. Min far var lege, og brukte mobiltelefon når han hadde legevakt i kommunen vi bodde i. Mobiltelefonen var mobil i den forstand at den krevde hele passasjersetet foran i bilen, Mobiltelefonene har blitt vesentlig mindre siden den gang. Ikke alle er like små som Modu, men alikevel...

Hvordan vi bruker mobiltelefonen har også endret seg siden 80-tallet. Datatrafikken til og fra mobilene eksploderer. Kanskje ikke så rart. For det første var ikke mobilene på 80-tallet brukbare til mye annet enn å snakke i. Datatrafikken var forøvrig begrenset til 1200 baud (ca 1Kbit/s). At teleselskapene i dag lanserer 4G-nettverk, hvor hastigheten ligger opp mot 1Gbit/s, sier litt om hvor mye mer data vi kan sende og motta.

Slagordet fra Apple var nok en sannhet med modifikasjoner i 2009. Antallet apps tilgjengelig for mobiler siden den gang har økt betraktelig. Og hvor vi bruker apps likeså. Ikke at antallet apps eller antallet enheter hvor vi bruker apps på egentlig er så nøye.

Det jeg vil fokusere på, er hva app'ene erstatter. Da mener jeg med et utvidet app-begrep som inkluderer program for datamaskiner, lesebrett, mobiltelefoner, smart-tv'er, biler, klokker, briller osv.

De følgende spørsmålene kan oppleves banale. Når brukte du sist et kartotek-kort? Hvor lenge siden er det du fysisk slo opp i en telefonkatalog av papir? Eller et leksikon? Et atlas?

Spør deg så: Når søkte du sist i en database? Hvor lenge siden er det du søkte opp et telefonnummer på 1881.no, telefonkatalogen.no eller en tilsvarende tjeneste/app? Hvor lenge siden er det du søkte i Wikipedia, Google Maps eller tilsvarende?

Jeg antar at dere skjønner hvor jeg vil.

Bruksmønsteret vårt er endret. Vi gjør ikke som vi en gang gjorde. Effektiviteten har økt. Samtidig er mange produksjonsmønstre rasjonalisert.

Kartotek-kortene trengs ikke. Arkivskapene trengs ikke. Det trengs ikke like mange bibliotekarer for å vedlikeholde en digital database. Det trengs en server med programvare og nok lagringsplass. Og det er hyllevare.

So what? Så mange har da vel aldri jobbet med å produsere arkivskap, kartotek-kort, telefonkataloger og atlas? Kanskje ikke, men noen har gjort det. Og de fleste av dem gjør neppe det lenger.

Hvor mange leser papiraviser? Antallet er synkende. Hvor mange får nyhetene presentert digitalt? En økende andel. Faktisk så mange at NRK ønsker lisens på digitale dingser.

Ikke bare taper papiravisene lesere, men de taper også innhold. Sist du ønsket å kjøpe eller selge noe - sjekket du rubrikkannonsene i lokalavisa eller Finn.no? Sist du leste om noen som hadde bursdag eller endret sivilstatus - skjedde det i avisa eller på Facebook?

"Ingen kjøper så mye bøker på nett som oss nordmenn.", "Nettet tar over julehandelen", "Netthandel knuser butikkene!". Hvem vil merke det? De lokale kjøpmennene med fysiske butikker.

Cruisecontrol er etterhvert blitt vanlig i nyere biler, sammen med antispinn, automatisk parkering og annet digitalt ekstrautstyr. Alt sammen styrt av en datamaskin - ikke ulikt apps i en mobiltelefon. I USA er Googles førerløse bil godkjent i blant annet Nevada.

Hva skjer når førerløse fremkomstmidler blir vanligere enn personførte fremkomstmidler? Når vi oppdager at teknologien gjør en mye bedre jobb og fører oss mye tryggere fra A til B enn hva en sjåfør ville ha gjort? Hva skal alle bussjåførene, drosjesjåførene og lastebilsjåførene gjøre da? Hva skjer med alle kjøreskolene?

Vi ser et inntog av teknologi i helsesektoren, både innen diagnosering og omsorg. E-helse er i ferd med å bli et begrep. Hvem vil etter hvert merke det?

En journalist-kollega av meg mente for et års tid siden at jeg burde frykte å bli erstattet av billig arbeidskraft fra Øst-Europa. Jeg mener at enkelte av oss bør frykte å bli erstattet av en app.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar